Photoshop, Lightroom of Aperture. We nemen die woorden gemakkelijk in de mond als we het over fotobewerking hebben. Het gaat hierbij telkens om degelijke, professionele en jammer genoeg ook dure software. Wie studeert in het volwassenenonderwijs of aan een academie kan deze programma’s vaak kopen aan een schappelijke studentenprijs. Dat scheelt een flinke hap minder uit het budget. En in de marge wordt dan ook vaak nog een boek gekocht, een applicatie, nog een ander programmaatje… En tegen dat je dan geïnstalleerd bent, komt de nieuwste versie uit en die is zo veel beter… Althans dat wordt beweerd.
Hebben we dat nu echt nodig die beeldbewerkingsprogramma’s? Wel ja!!! De beelden die je camera maakt zijn nou niet echt denderend te noemen. En de software die in je toestel zit, beweert wel dat ze daar wat kan aan doen maar of het een beter beeld geeft is zeer de vraag.
Zijn er alternatieven voor deze dure programma’s. Ja natuurlijk. Een hele boel programma’s zijn zelfs gratis. Maar of ze een kwaliteitsvergelijking met de grotere broer en zus kunnen doorstaan daar twijfelen we aan. Laat ons duidelijk zijn. De zo dadelijk vernoemde programma’s kunnen niet op tegen de eerder genoemde professionele programma’s.
Beginnende fotoamateurs investeren in het begin liever in materiaal dan in software. Dat is te begrijpen. Maar waarmee kunnen we dan onze foto’s toonbaar maken? Ik bespreek een zestal gratis programma’s. Mijn stelling is dat wie zo een programma echt onder de knie heeft, weet welke de beperkingen ervan zijn, soms betere resultaten bereikt dan de collega die wel een duur programma heeft, maar niet weet hoe het te gebruiken.
Ik baseer mij hiervoor op een publicatie van KUNSTWERK[t], “Hoe fotografeer ik mijn kunstwerk?” een tekst van Reinhart De Grendel en Annemie Vingerhoets.
FotoFlexer
Dit programma vind je online. Bij het openen van het programma kun je een foto uploaden en die kan je dan bewerken. Je vindt filters, effecten, randen en tekst toevoegen. Je kan beelden vervormen, kroppen, retoucheren. Je kan helderheid, contrast en saturatie eenvoudig aanpassen met schuifregelaars. Uiteindelijk sla je de bewerkte foto op onder een andere naam. Je behoudt dus ook het originele beeld. Sommige onderdelen zijn veel eenvoudiger te bedienen dan in de dure programma’s.
Het programma is gratis en in het Nederlands.
Van al de bekeken programma’s was dit mijn favoriet.
Photoshop Express Editor
Deze online versie van photoshop werkt zeer goed. Het programma is geschikt voor al het gewone werk en enkele effecten. Er kan niet in lagen gewerkt worden en de bewerkte foto’s kunnen direct naar je computer gedownload worden.
Eveneens in het Nederlands en gratis.
Picasa
Vooral een archiveringsprogramma met extra’s. Met dit programma haal je heel wat mogelijkheden binnen voor het opslaan en delen van foto’s: fotoalbums maken en opslaan, slide-shows maken en online fotoalbums maken. We hebben er wat ervaring mee. We gebruiken dit programma voor de portfolio’s op onze website.
Ook hier werkt het in het Nederlands en is het gratis.
Photofiltre
Dit is een programma met heel wat filters (wat wil je met zo een naam). Het is eenvoudig in gebruik en geschikt voor het toevoegen van speciale effecten aan foto’s. Hier kun je ook niet in lagen werken.
Het programma is gratis voor privégebruik en wie in het Nederlands aan de slag wil, moet eerst een apart taalpakket downloaden.
IrfanView
Zeer bekend programma, maar zeker niet mijn favoriet. Het voornaamste nut zit in het enorme pakket beeldformaten dat dit programma aankan. Verder doet het alles wat je als basic beeldbewerking zou kunnen noemen.
Voor Nederlands moet je ook hier een plug-in downloaden en het programma is gratis voor privé-gebruikers.
GIMP
GIMP is een opensourceprogramma en biedt dezelfde mogelijkheden als een professioneel programma als Adobe Photoshop. Werken met een dergelijk programma is even moeilijk als met een professioneel programma. Inhoudelijk doet het hetzelfde maar de interface is primitiever. Je kan hier naast alle klassieke bewerkingen ook tekenen, met meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Op het internet vind je tutorials, handboeken, plug-ins en fora voor gebruikers.
Je kan in het Nederlands werken met een gratis programma.
Besluit
Gelukkig is de nabewerking van een beeld niet de enige parameter die een geslaagde foto kan opleveren. Maar wie verder evolueert zal zeer snel op de grenzen van deze programma’s botsen. En dan sta je voor de keuze. Wil ik betere foto’s maken of ben ik tevreden met wat ik nu kan?
2 comments
Photoshop Elements 10 kost maar zo’n 100€ en bevat alles wat een fotograaf nodig heeft om zijn beelden af te werken.
GIMP is inderdaad heel krachtig en komt dichtbij Photoshop, en volledig gratis.
Mooi overzicht Mark
Alex
Bedankt voor je reactie.
Ik kreeg die photoshop Elements indertijd zelfs gratis meegeleverd met een nieuwe printer.
Rare foto van jou bij die comment, vind je niet 🙂
Mark